Over de Huurprijs

1. Wat kan ik doen als ik denk dat ik teveel huur betaal voor mijn woning?

Er zijn regels voor hoe hoog de huur maximaal mag zijn. Dit is o.a. afhankelijk van de grootte van de woning of kamer en de voorzieningen hierin (keuken, sanitair, buitenruimte). Is uw kale huurprijs lager dan € 710,68 (per 1-1-2015) per maand, dan kunt u procedures starten.

2. Wat kan ik doen als ik in de “vrije sector” woon?

Het begrip “vrije sector” is wellicht wat verwarrend. Vaak worden particuliere huurwoningen geassocieerd met een vrij sector woning, dit is niet het geval. Bij vrije sector gaat het om geliberaliseerde huurwoningen, studio's of kamers, dit kan zowel een corporatiewoning als particuliere woningen zijn. Of u een geliberaliseerde huurovereenkomst heeft, hangt af van de vraag hoe hoog uw huurprijs was toen u de woning ging huren. De huidige liberalisatiegrens is € 710,68 (per 1-1-2015). Bij het huren van een dergelijke woning kunt u geen procedures bij de Huurcommissie starten. Wel is het mogelijk om een toetsing van de huurprijs te laten uitvoeren binnen 6 maanden na het aangaan van de huurovereenkomst. Huurverlaging kan dan met terugwerkende kracht worden aangevraagd als blijkt dat de huur niet geliberaliseerd is volgens het wettelijk punten systeem. Het Huurteam kan u dan verder op weg helpen.

3. Wat betekent “kale" huurprijs?

De kale huurprijs is de prijs die u betaalt voor het huren van de woning, zonder bijkomende kosten zoals energiekosten, waterverbruik, kosten voor huismeester, tuinonderhoud, meubilering enz.

4. Wat is een all-in huurprijs?

Het Huurteam ziet vaak dat huurders een all-in huurprijs betalen. Dat is niet toegestaan. Er moet een duidelijk onderscheid zijn tussen de kale huurprijs en de bijkomende kosten. Dit is van belang om de juiste kale huurprijs te kunnen vaststellen en om de hoogte die bijkomende kosten te kunnen controleren en afrekenen.

Terug

Neem contact op