Over de huurovereenkomst

1. Ik heb geen schriftelijke huurovereenkomst, wat nu?

Ook als u een mondelinge afspraak hebt gemaakt, heeft u een huurovereenkomst. U moet dat wel kunnen bewijzen aan de hand van bijvoorbeeld bankafschriften of kwitanties van minimaal drie maanden huurbetaling aan de verhuurder.

2. Ik denk dat er rare bepalingen in mijn huurovereenkomst staan

Het Huurteam controleert als we een woningopname doen altijd de huurovereenkomst. Als het Huurteam vreemde bepalingen tegenkomt wijzen we de huurder op zijn of haar rechten. Bepalingen die strijdig zijn met de landelijke huurwetgeving zijn ongeldig.

3. Ik heb een tijdelijke huurovereenkomst, kan ik dan ook terecht bij het Huurteam?

Voor de beantwoording van deze vraag is hetvan belang dat het Huurteam eerst naar uw huurovereenkomst kijkt. Soms staan er fouten in de huurovereenkomst, waardoor misschien toch een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft.

Huurt u tijdelijk een woning op basis van de Leegstandswet of is er sprake van tussenhuur, dan is het in sommige gevallen mogelijk een procedure te starten via het Huurteam.

4. Ik ben onderhuurder van de woning, kan ik dan bij het Huurteam terecht?

Ook dan kan het Huurteam procedures voor u starten. Voorwaarde is dat het gaat om onderhuur van een zelfstandige woning. Bent u onderhuurder van een kamer dan heeft u de eerste 9 maanden geen huurbescherming en loopt u bij het starten van een procedure risico dat de verhuurder de huurovereenkomst opzegt.

5. Ik huur een hospitakamer (onderhuur van een kamer in een zelfstandige woonruimte), kan ik bij het Huurteam terecht?

Voor het huren van een kamer in een zelfstandige woonruimte (hoofd-onderhuur constructie) zijn er ook regels. Bedenk wel dat de huurder van een hospitakamer de eerste 9 maanden geen huurbescherming heeft. Hiermee loopt de hospitahuurder het risico dat de verhuurder (hospita) de huurovereenkomst opzegt. Na deze 9 maanden geniet de hospitahuurder wel huurbescherming.

6. In de huurovereenkomst staat dat ik geen procedures bij de Huurcommissie mag voeren, wat nu?

Dit is een bepaling die de huurder mag negeren. De huurder mag altijd zijn of haar recht halen.

7. Kan mijn verhuurder mij uit de woning zetten als ik een procedure bij de Hhuurcommissie heb gestart?

Nee, dat kan en mag hij niet. De huurder heeft huurbescherming en kan nooit zomaar op straat worden gezet. Alleen als u akkoord gaat met beëindiging van de huurovereenkomst kan dat. In alle andere gevallen moet de verhuurder een procedure starten via de rechter.

8. Moet ik de verhuurder binnen laten?

Uw verhuurder mag alleen bij de huurder binnen komen met toestemming van de huurder of er moeten (zeer) dringende reparaties worden gedaan. In alle andere gevallen mag hij nooit zonder aankondiging binnenkomen.

Terug

Neem contact op