Voorbeeld procedure

Mevrouw X betaalt € 556,00 huur per maand, en twijfelt of deze huurprijs wel correct is. Zij belt naar het Huurteam en er wordt een afspraak gemaakt voor een woningonderzoek. Tijdens dit woningonderzoek wordt de woning door de medewerkers van de Huurteams opgemeten, en wordt bekeken welke voorzieningen aanwezig zijn. Ook eventuele onderhoudsgebreken worden genoteerd. Deze gegevens worden direct verwerkt.

In dit geval blijkt de huurprijs die nu betaald wordt ruimschoots boven het maximale bedrag uitkomt. Mevrouw wordt geadviseerd een huurverlagingprocedure te starten bij de Huurcommissie.

Mevrouw X besluit een machtiging af te geven. Hierna gaat het Huurteam voor haar aan de slag. Eerst wordt een voorstel naar de verhuurder gestuurd. Omdat hij niet akkoord gaat met het voorstel, dient het Huurteam een verzoekschrift in bij de Huurcommissie.

Nadat de Huurcommissie een eigen woningonderzoek heeft uitgevoerd, en verhuurder en huurder (het Huurteam) hebben gehoord tijdens een hoorzitting, doet de huurcommissie uitspraak. De huurcommissie bepaalt dat de huurprijs in dit geval maximaal € 415,83 mag zijn. De huurprijs wordt dus met ruim € 140,00 per maand verlaagd. En dat is niet alles; de huurverlaging geldt met terugwerkende kracht vanaf het moment van opstarten van de procedure. Mevrouw X krijgt dus nog veel geld terug van haar verhuurder.

Terug