Over de Huurprijs

1. Wat kan ik doen als ik denk dat ik teveel huur betaal voor mijn woning?

Er zijn regels die bepalen hoe hoog de huur maximaal mag zijn. Dit is o.a. afhankelijk van de grootte van de woning of kamer en de voorzieningen hierin (keuken, sanitair, buitenruimte). Is uw kale huurprijs lager dan € 710,68 (per 1-1-2015) per maand, dan kunt u een procedure starten om de huurprijs te verlagen. 

2. Wat kan ik doen als ik in de “vrije sector” woon?

Het begrip “vrije sector” is wellicht wat verwarrend. Vaak worden particuliere huurwoningen geassocieerd met een vrij sector woning, dit is niet het geval. Bij vrije sector gaat het om geliberaliseerde huurwoningen, studio's of appartementen, dit kan zowel een corporatiewoning als particuliere woningen zijn. Of uw woning geliberaliseerd is dient te worden berekend. Is uw huurprijs hoger dan de liberalisatiegrens van € 710,68 informeer dan bij het huurteam of dit daadwerkelijk klopt. Vaak zien we dat woningen onterecht geliberaliseerd zijn.

3. Wat betekent “kale" huurprijs?

De kale huurprijs is de prijs die u betaalt voor het huren van de woning, zonder bijkomende kosten zoals energiekosten, waterverbruik, kosten voor huismeester, tuinonderhoud, meubilering enz.

4. Wat is een all-in huurprijs?

Het huurteam ziet vaak dat huurders een all-in huurprijs betalen. Dat is niet toegestaan. Er moet een duidelijk onderscheid zijn tussen de kale huurprijs en de bijkomende kosten. Dit is van belang om de juiste kale huurprijs te kunnen vaststellen en om de hoogte die bijkomende kosten te kunnen controleren en afrekenen.

Terug